Leiderschap

Gepubliceerd op 1 juni 2023 om 08:38

Er is en wordt veel geschreven over leiderschap. Logisch denk ik, het is een plek en taak van alle tijden.

Afgelopen weekend keken we op de School voor Systemisch Bewustzijn (SSB) naar leiderschap vanuit de hypothese dat je als leider niet naar jouw zakelijk leiderschap kan kijken, zonder dit eerst privaat te maken. Dit betekent: kijken naar waar je vandaan komt, hoe jouw voorouders leiderschap kennen en niet kennen, welke ervaringen je in jouw leven hebt opgedaan met leiders: snappen welke invloed dit heeft en van waaruit je zelf kleur geeft aan jouw manier van leiding nemen over jezelf en een ander.

 

Wellicht logisch zou je zeggen, maar toch is het private deel van de leider bij organisatievraagstukken vaak een onderbelicht deel. Ik geef een voorbeeld:

"Trudy, kan jij Piet coachen? Hij ligt dwars, doet alles op zijn eigen manier en trekt alles wat ik zeg in twijfel."
Mijn eerste vraag is dan: hoe is jouw leiderschap georganiseerd?
"Ik was eerst zijn collega maar ben nu zijn leidinggevende. Ik zat daar zelf niet op te wachten, maar het was ik of iemand die nog minder geschikt was. Toen heb ik mezelf geofferd. Ik heb tegen Piet gezegd dat ik niet boven hem sta, maar eerder onder hem. Ik controleer zijn e-mails en geeft dan feedback. Als een assistent, zeg maar."

Hoe is het om vanuit die positie leiding te nemen? Hoe werkt dat uit? Wat is de prijs hiervan? Waar kom je dit wellicht vaker tegen (ben je toevallig ook de beste vriendin van je dochter)? En dan komen we op het cruciale punt: kijkt de leider ook naar de dynamiek in zijn team, die voor een groot deel de oorsprong in hemzelf vindt? Of moet de medewerker aan zichzelf gaan werken, zodat de leider zijn spiegel voorbij kan lopen?

 

Kijken naar je eigen innerlijk landschap. Dat vraagt pas een offer. Dat vraagt leiderschap.

 

Maar dan is de uitkomst ook anders.

Mijn voorkeur gaat ernaar uit om te werken op dit niveau. Het niveau waar werkelijk invloed vanuit gaat. De plek waar je als leider echt wat kan betekenen voor jezelf, de organisatie en alle andere systemen waar je deel vanuit maakt.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.