The best way to help is often just to be.

Gepubliceerd op 24 december 2023 om 08:29

Toen, december 2006.
Het was kerstavond en ik had avonddienst. De telefoon van de poli stond doorgeschakeld naar onze afdeling. Een man belde en hij gaf aan dat hij alle voorbereidingen had getroffen om deze avond een overdosis medicatie nemen. De pijn was te veel, hij was er klaar mee. Ik was 23 en op de een of andere manier kon ik erbij blijven. Misschien was ik gewoon naïef. Of geïnteresseerd zelfs in zijn verhaal en deze buitengewone keuze.
Toen hij klaar was met vertellen, vloeide de aandacht heel organisch van het beëindigen van het leven naar het bespreken van de opties om de feestdagen door te komen. Zijn keuze viel op soep scheppen bij het Leger des Heils.
Daarna heb ik door de telefoon nog vurig voor hem gebeden (standaardprocedure bij deze werkgever) en gingen we ieder ons weegs.

Een aantal maanden later mochten we hem verwelkomen op onze afdeling en sindsdien appen we elke kerstavond even met elkaar om de verbinding te vieren die we sindsdien met elkaar hebben.

 

Nu, 2023.
Wanneer een klant voor het eerst in zijn of haar leven in coaching gaat, is er vaak een stortvloed aan woorden, zinnen, gevoelens. Samen gevat in:
Dit heb ik nog nooit aan iemand verteld,
sorry dat ik zoveel praat, maar...
...het voelt goed en geeft ruimte,
waarom heb ik dit niet eerder gedaan?
En nu?

Op de laatste vraag is mijn antwoord vaak: nu niets. Nu zijn we van start en zien we de volgende sessie of je hier nog meer tijd voor nodig hebt. Dan nemen we dat. Daarna zien we weer verder. We gaan op jouw tempo.

Luisteren. Er zijn. Erbij blijven. Doen door niet te doen.
* Het is iets dat me na 20 jaar coachen steeds beter afgaat.
* Het is een kunst die door (doelgerichte) klanten in eerst instantie niet altijd gewaardeerd wordt.
* Het is een prachtig vak. Een heilig vak. Ik koester het.

Als je ernaar verlangt om jouw verhaal te vertellen. Als het nu jouw tijd is om eindelijk gehoord te worden -zonder onderbreking en goede adviezen-. Als je wil ervaren hoe het is om op jouw tempo te delen wat er op je hart ligt.

Ik heb de tijd en de vaardigheid om erbij te blijven. Je bent welkom.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.