Het begin van alle kennis ligt in de ervaring.

Gepubliceerd op 10 januari 2024 om 08:20

Bij het schrijven van deze blog stuit ik op de uitdaging om woorden te geven aan een ervaringsproces. Een bekend fenomeen in de afgelopen maanden; bij het schrijven van mijn afstudeerpaper stuit ik constant op zoekende vingers boven mijn toetsenbord. Dat frustreert soms, omdat de rijkheid van de ervaringen gedeeld wil worden, ik voel dat verlangen.

En tegelijk klopt het. De dimensie van woorden is een mooie dimensie maar als enige uiting ook heel beperkt. Dat verklaart naar mijn mening ook de waarde van het (bezield) systemisch werk. Daar ontvouwt de ervaring zich in vele dimensies die in stilte waargenomen mag worden. Juist woorden van analyse vertroebelen de ervaring en daarmee ook de impact.

 

Ik heb een aantal keer zo’n ervaring gehad. Ik wilde wel kijken maar mijn lichaam wendde zich af door de handen voor mijn gezicht te slaan en mijn ogen te sluiten. Met respectvolle doortastendheid verzocht mijn leraar mij dan om mijn handen te laten zakken en mijn ogen te laten kijken. ‘Kun je hier blijven, aanschouwen en de ervaringen tot je nemen?’

 

Deze manier van werken, tot mijn gekomen op School voor Systemisch Bewustzijn (SSB), heeft mijn zicht op mensenwerk veranderd. Nederiger gemaakt voor dat wat in charge is. Laten zien dat de belofte aan de cliënt niet aan mij is, dat mijn wensen en verwachtingen van zijn transformatie niet relevant zijn. Dat geeft rust, integriteit, innerlijke vrijheid en vooral scherpte. Onthechting aan een uitkomst helpt me helder waar te nemen wat er door iemand heen komt, voorbij taal. Helpt me om op mijn plek te blijven. Helpt de cliënt te zijn met wat er is; de vreugde het lijden.

En deze manier van werken wil ik graag doorgeven. In deze wens ontmoette ik Jenya Krul - Brugman, of anders gezegd deze wens drong zich in ons beide aan tijdens een sessie fenomenologisch-code-kraken. Daar werd de masterclass Fenomenologie en innerlijke structuur geboren.
De masterclass is een oefening in epoche. Inhouden op de jouw bekende beweging en ontdekken welke wereld er dan verschijnt. 

 

'Ervaren zonder betekenis te geven en toch betekenis te ervaren.'

 

Wil je dit meemaken? Je bent van harte welkom op 15 maart 2024. We geven deze masterclass onder het dak van Het Huis voor Systemisch Werk in Edam. Je kun je aanmelden via deze link.    

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.