Misschien vraag je je af: 'Hoezo biechten, is dat niet iets van de kerk?' Klopt! Van oorsprong is de biecht een religieus sacrament, waarin je je zonden beleid aan een priester, waarna je vergeving. Ik ben niet religieus, nog een priester en ik geloof ook niet in zonden. Ik geloof wel dat bepaalde verhalen - de verhalen die met je meereizen, de verhalen waar jij wel of geen aandeel in hebt gehad- als een last op je schouders kunnen drukken. Je vastzetten. Je in de weg kunnen zitten. En deze verhalen verdienen het om vertelt te worden. Zo komt er beweging in dat wat vast zit door gevoelens van schuld, eenzaamheid en schaamte.

De biecht wordt traditioneel afgenomen in een biechtstoel. Bij mij niet, ik ben online of telefonisch beschikbaar om naar jouw biecht te luisteren. We plannen een moment dat ons beide uitkomt, waarop je 50 minuten kan vertellen wat er op je hart ligt. Jij spreekt -of verstilt- ik ben voornamelijk aanwezig. Luisterend naar jouw verhaal en de stiltes die vallen. Misschien stel ik je af en toe een vraag om je een diepere laag van je verhaal te laten ervaren.

Goede vraag! Ik heb het ook niet zelf verzonnen, het wordt me vaak verteld dat een gesprek met of bij mij aanvoelt als een biecht. Ik denk dat mijn levensinstelling nogal ontwapenend is; ik vind niet zoveel van de dingen de me worden toevertrouwd. Daarnaast ben ik ervoor gemaakt om licht te werpen op dingen die het daglicht nog niet (zo vaak) gezien hebben. en ten slotte: ik vind ook niet dat je iets (met je verhaal) moet.

Ja, die reactie snap ik. Misschien is dit zo, misschien niet.

Wellicht herken je het dat je iemand iets persoonlijks wil vertellen en je gesprekspartner je direct probeert te helpen door:

  • situaties te benoemen die veel erger zijn dan die van jou
  • je te zeggen dat je tenminste iets geleerd hebt van deze situatie
  • het verhaal over te nemen door alles op zichzelf te betrekken

Ik verduur wat jij vertelt, zonder mijn eigen behoeftes  -om jouw wereld wat mooier te maken, om iets op te lossen, om je te troosten- te bevredigen. Ik organiseer veilige bedding waarin jij ongestoord alles kan vertellen wat voor jou op dat moment belangrijk is.

Gei╠łnspireerd door de TAO. Wei wu wei: doen door niet te doen. Meegaan in de stroom, zonder actie, zonder streven, zonder gehechtheid aan een resultaat. 

1. Koop je biechtkaartje hier of in de webshop

2. Je ontvangt een mail met 3 data- en tijdsvoorstellen 

3. Je plant een biechtmoment in
4. Jij vertelt, ik luister.  (tot 50 minuten)