Zelfbeeld

Je bent het resultaat van alle afbeeldingen die je voor jezelf geschilderd hebt. En je kunt altijd nieuwe schilderen.
Wat denk jij als je naar jezelf kijkt, als je over jouw leven nadenkt? Je zelfbeeld ontstaat maar al te vaak in vergelijk tot de ander. Er is altijd een standaard een voorbeeld die jouw vertelt wie jij bent, wie jij mag zijn, hoe je eruit mag zien en hoe je moet leven. Dat begint al vroeg, jij in vergelijking tot je broer, of zus, leeftijdsgenootjes, vriendjes en klasgenoten. Dat is niet zo gek, het een oeroude behoefte is om ‘erbij te horen’. Vroeger kon je niet anders, als je er niet bij hoorde, overleefde je niet.

Tegenwoordig hoef je er misschien niet persé bij te horen, maar het is wel makkelijk en vooral: het bevestigd je dat je oké bent. Maar wie laat jij eigenlijk bepalen dat je oké bent en waar wil je bij horen? En ten koste van wat? Waar blijft jouw eigenheid?

Door je constant te meten met anderen, zit je gevangen in het keurslijf van een onjuist beeld van jezelf en de werkelijkheid. Dit heeft tot gevolg dat je telkens weer bekneld raakt in een vicieuze cirkel van nare gedachten en pijnlijke gevoelens.

Aan de slag met jouw zelfbeeld

In het coachingstraject ga je de competitie aan met jezelf en dus niet met de ander. Je gaat stil staan bij jezelf, je mag aan de slag met de vraag: wie ben ik? Wie wil ik echt zijn? wat is MIJN bestemming en wat heb ik hiervoor nodig. Door jou de vraag te stellen: waar sta je nu, over een dag, over een week/maand/jaar enz. Dan zul je zien: ik groei, ik maak progressie. Je stapt uit die vicieuze cirkel van falen en tekort schieten. Je gaat staan in jouw kracht, je komt tot bloei en gaat jezelf waarderen. Juist omdat je bent wie je bent.