Systemisch werken zet de mens weer op zijn plek

 

 

Een Systeemsessie | geeft inzicht in systeemdynamieken, die (een belemmerende) invloed hebben op het gedrag of de beleving van de medewerker. 

Hoe| Ieder mens maakt deel uit van systemen, zoals familie, volk, mogelijk religieuze groepen,  vrienden, kennissen en de organisatie waar hij werkt.  Systemen ontwikkelen patronen, vaak zonder dat we er ons bewust van zijn. Door alle leden van het systeem een plek te geven in een genogram of organogram wordt inzichtelijk welk patroon 'aan het werk is' en welk principe 'in de knel zit'.  

Voor wie?

Geschikt voor

Medewerkers die vastlopen in steeds terugkerende patronen.

Mogelijke vragen

 • Waarom ben ik altijd maar aan het zorgen voor anderen en vergeet ik mezelf?
 • Hoe vind ik meer rust in mezelf?
 • Waarom regel ík toch altijd alles?
 • Waarom stel ik iets steeds maar weer uit?
 • Waarom heb ik zo'n moeite met gezag?
 • Ik voel me altijd heel verantwoordelijk. Hoe kan ik hier anders mee leren omgaan?

Ervaring

"Als jongerencoach van een empowermentreis naar Santiago de Compostela was ik onderdeel van een team coaches. Het was een ingewikkeld traject. Niet alleen om mijn plek te vinden binnen het team, ook was er een verstoorde situatie naar de opdrachtgever toe. Ik voelde dat ik in dit proces het contact met mezelf verloor. Vlak voor vertrek gaf Trudy mij een systemische coachsessie. Ze gaf structuur en helderheid om de complexe situatie waarin ik verdwaald was. Het werd al snel duidelijk dat ik loyaal was aan iedereen. Aan mijn team, aan de opdrachtgever en aan de jongeren. Alleen niet aan mezelf. Daarbij werd een belangrijk thema voor mij inzichtelijk gemaakt: loyaliteit. Met als gevolg dat ik mezelf toestemming heb gegeven om weer voorop te gaan lopen in mijn leven en business. Ik mag weer ik zijn."

Hoe?

Systemisch werken gaat uit van de volgende principes

 1. Binding: Iedereen heeft recht op een plek in het systeem
 2. Ordening: Alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
 3. Uitwisseling: Geven en nemen dienen evenredig in balans te zijn
 4. Bestemming: Groei is universeel en kan in veel gevallen pas ten volle plaats vinden, wanneer afscheid wordt genomen van zaken die hun bestemming bereikt hebben

Als door welke omstandigheden dan ook 1 van de basisprincipes binnen een systeem of in de context van werk verstoord raakt, ontstaan er dynamieken die als problematisch worden ervaren. Deze zijn moeilijk te ontdekken, omdat het onbewuste aanpassingen zijn.

Werkwijze in de sessie

We starten met het formuleren van de vraag. Vervolgens geven we alle systeemleden een plek in een genogram of organogram. Wanneer iedereen op zijn plek staat, analyseren we de eigenschappen, thema's en patronen. 

Praktisch

Investering

 • Telefonische intake (15 min)
 • Systeem-sessie (90 min)
 • Uitgewerkt Genogram of Organogram

Resultaat

Door deze inzichten ontstaat een verandering in hoe situaties beleefd worden en een ruimer palet aan keuzemogelijkheden vanwaaruit verantwoordelijkheid genomen kan worden.